Calefax Rietkwintet en Kassiopeia Kwintet - De uitdagingen van Don Carlo Gesualdo di Venosa

Nijmegen, Concertgebouw De Vereeniging, maandag 18 maart 2013, 20:15 - 22:45 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Nog niet bekend voor nieuwe data.

Info

Hij was een welvarende vorst, Don Carlo Gesualdo di Venosa (1566-1613), met een grote passie voor muziek, maar hij is vooral de geschiedenis ingegaan als moordenaar. In 1590 trof hij zijn vrouw en haar minnaar samen aan in bed en maakte een eind aan hun leven. Een crime passionel of een geplande politieke daad? Daar zijn de geleerden het nog niet over eens. In ieder geval stortte hij zich daarna in afzondering volledig op de muziek en schreef hij vele, meestal vijfstemmige, madrigalen op teksten over de zoete en extreme dingen in het leven, zwoele Italiaanse nachten, jaloezie, doodstrijd, onvervulde liefdes en gebroken harten. In muzikaal opzicht ging hij in harmonie en contrapunt zo ver, dat hij zijn tijd, de late Renaissance, in feite ver vooruit was. Zo weet hij de emotionele extremen in vaak eigen teksten kracht en kleur bij te zetten, zodat ze, ook nu nog, schokken en verrassen. Zijn kleurrijke figuur sprak zo tot de verbeelding dat dit leidde tot muziekwerken

óver hem, zoals de opera Gesualdo van Alfred Schnittke en het Momentum pro Gesualdo van Igor Stravinsky.

Het Kassiopeia Kwintet, net als het gelijknamige sterrenbeeld bestaande uit vijf vocale sterren, werd in 1999 opgericht door zangers uit Portugal, Israël en Nederland, allen studerend aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij specialiseerden zich in de muziek uit de 16e en 17e eeuw. Hun opnames van de volledige madrigalen van Gesualdo werden bij Luister gehonoreerd met een 10!

Het Calefax Rietkwintet, met de instrumenten hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot heeft in de ruim 25 jaar van zijn bestaan naam gemaakt met hun eigen, op hun rietkwintet-lijf geschreven arrangementen. Destijds ontstaan op het Barlaeus in Amsterdam en nu nog steeds gekenmerkt door een innovatieve en originele, hedendaagse doch tijdloze visie op, en interpretatie van, de klassieke muziek.

Het Calefax Rietkwintet en het Kassiopeia Kwintet verzorgen een selectie uit Gesualdo's Madrigalen, in afwisseling, in samenhang en in spannend contrast met muziek voor vijf blazers uit de 16e tot en met de 20e eeuw.